Kliničke slike i simptomi

Povrede ligamenata, zglobova, kostiju, delimična ili potpuna paraliza nogu: osnovne kliničke slike su raznolike.

Dobijanje detaljnih informacija o raznim kliničkim slikama i simptomima, opcijama lečenja i dijagnostičkim metodama je izuzetno važno.

Jednako je važno da vam se pruže najkvalitetnija pomagala kao što su, na primer, određene ortoze i steznici koji mogu ublažiti vaše tegobe.

Integrisani pristup je obezbeđen u sedištu Ottobock Srbija. Kombinuje najsavremeniju tehnologiju kompanije Ottobock, iskusne i obrazovane ortopedske tehničare i vrhunsku uslugu i negu pacijenata specijalista ortopeda, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije i fizioterapeuta.


Povrede skočnog zgloba

Uganuća (distorzije) i povrede ligamenata skočnog zgloba spadaju u najučestalije povrede – pogotovo kod sportista. Trenutne studije pokazuju da rana funkcionalna terapija sa ortozama daje bolje rezultate od produžene imobilizacije.

Više

Problemi s leđima

Do 70% žena i do 80% muškaraca između 30 i 60 godina starosti pati od bolova u leđima. U mnogim slučajevima pomaže odgovarajuća kombinacija terapije protiv bolova, ortopedskih medicinskih pomagala i fizioterapije.

Više

Padajuće stopalo

Padajuće stopalo opisuje nemogućnost podizanja prednjeg dela stopala uzrokovano slabošću mišića odgovornih za to. Kao posledica, vidimo šetnju u kojoj se nožni prsti vuku po podu ili, da bi se to sprečilo, osoba podiže kuk na toj strani, odnosno „kružno“ tom nogom. Takav hod, pored povećanja rizika od zaglavljivanja i pada, ubrzava i degenerativne procese u kičmi i kukovima usled neprirodnog hoda. Češće je jednostrano.

Više

Post-polio sindrom

Polio je zarazna virusna bolest koja pogađa čovekov nervni sistem. Pošto se danas vrši vakcinacija protiv ove bolesti, vrlo je retka. Post-polio sindrom se javlja godinama nakon prevazilaženja bolesti. Nije zarazan i mogu ga razviti samo ljudi koji su u prošlosti imali dečiju paralizu. Tačan uzrok je nepoznat.

Više

Prsnuće ukrštenih ligamenata

Ukršteni i kolateralni ligamenti sjedinjuju zglob kolena. U slučaju prsnuća ukrštenih ligamenata, oštećeni ukršteni ligament se obično zamenjuje delom sopstvene tetive. Ortoze stabilizuju zglob kolena i potpomažu ranu mobilizaciju.

Više

Degeneracija kičme

Postoje razni uzroci trošenja kičmenog stuba. Starost, prevelik napor, pušenje i prekomerna težina često igraju važnu ulogu. Ortoze rasterećuju leđa i pruža potporu posle operacije.

više

Displazija kuka

Displazija kuka se odnosi na nepravilan razvoj ili anomaliju čašice zgloba kuka. Dodatno može doći do razvoja nepravilnog položaja (iščašenje kuka ili luksacija zgloba kuka). Ovo stanje može uspešno da se leči ortozama, pogotovo kod dece.

Više

Tegobe s kolenom

Koleno je zglob u ljudskom telu koji trpi najveće opterećenje. Zato je izložen velikom riziku od povrede ili bolesti. Terapija zavisi od uzroka tegoba. Steznik ili ortoza može da stabilizuje i da vodi zglob, da umanji naprezanje i ublaži bol.

Više

Osteoartritis kolena

Artroza kolena je najčešća bolest zglobova. Često se to dešava i kod mlađih ljudi, budući da se razvoj bolesti može, pored habanja i lošeg položaja zglobova, javiti i zbog preopterećenja ili nesreće. Za mnoge su redovni lekovi jedini način da se nose sa svakodnevnim osećajem bola. Međutim, postoje i drugi postupci koji mogu dovesti do značajnog smanjenja bolova.

Više

Nestabilnost ligamenata u stopalu/skočnom zglobu

Razni ligamenti na skočnom zglobu stabilizuju zglobove zajedno sa mišićima koji ih obavijaju. Terapija u slučaju nestabilnosti ligamenata zavisi od uzroka i stepena nestabilnosti. U slučaju prsnuća ligamenata, najvažnije je da ortoza bude prilagođena fazama.

Više

Nestabilnost ligamenata u kolenu

Ligamenti stabilizuju zglob kolena zajedno sa mišićima koji ga obavijaju. Razni faktori mogu da izazovu slabost ligamenata (labavost), pa onda i zglobovi postaju nestabilni. Fizioterapija i ortoze za stabilizaciju pomažu u ublažavanju tegoba.

Više

Povrede meniskusa

Meniskusi imaju važnu funkciju u stabilizaciji kolena. Ako njihova povreda zahteva operaciju, doktor može da preporuči ograničavanje pokreta kolena u početnoj fazi oporavka. Uz fizioterapiju, ortoze su korisna medicinska pomagala u takvim slučajevima.

Više

Osteoporoza

Osteoporoza (atrofija kostiju) je sindrom tokom čijeg se trajanja koštana masa stalno smanjuje. Ortoze pomažu u ublažavanju nastalih tegoba.

Više

Moždani udar

Moždani udar je uzrokovan poremećajem cirkulacije u mozgu. U većini slučajeva je ishemična (što znači da je arterija začepljena ugruškom i krv ne može doći do delova mozga iza blokade), ređe hemoragična (uzrokovana puknućem krvnog suda i prosipanjem krvi u okolno tkivo). Posledica je, bez obzira na vrstu, nedovoljno snabdevanje mozga kiseonikom i hranljivim sastojcima.

Više

Multipla skleroza

Multipla skleroza je bolest centralnog nervnog sistema. Sastoji se od mozga i kičmene moždine. Centralni nervni sistem prima informacije iz okoline i unutrašnjosti tela i na osnovu njih koordinira rad svih delova našeg tela.

Više

Teniski/golferski lakat

Teniski/golferski lakat (Epicondylosis radialis humeri) izazvan je prenaprezanjem muskulature nadlaktice i hvatišta tetiva. Ortoze mogu olakšati tegobe.

Više

Trzajna povreda vrata

Trzajna povreda vrata je često izazvana udarom u zadnji deo automobila. Često se dešava da pacijent primeti tek posle više sati da je vratni deo kičme povređen. Zatim obično sledi konzervativna terapija.

Više

Tegobe s ručnim zglobom

Postoje mnogi potencijalni uzroci tegoba s ručnim zglobom. Bol može da se širi iz šake ka ruci i obrnuto. Ortoze koje su posebno prilagođene u skladu sa kliničkom slikom potpomažu oporavak i mogu da ublaže bol.

Više


Preuzimanje

Katalog ortoza i steznika_01

Katalog ortoza i steznika_02