Displazija kuka

Displazija kuka se odnosi na nepravilan razvoj ili anomaliju čašice zgloba kuka. Uz to može doći i do abnormalnog položaja poznatog kao iščašenje kuka ili luksacija zgloba kuka. Kod iščašenog kuka, femoralna glava je delimično ili potpuno pomerena u odnosu na čašicu zgloba kuka, što znači da glava više ne naleže pravilno na čašicu.

Kod urođene displazije kuka, zglob kuka nije bio potpuno formiran na rođenju. Ova anomalija pogađa devojčice šest puta više nego dečake.


Uzroci

Mogući uzroci displazije kuka su brojni – mogu biti uključeni i unutrašnji i spoljašnji faktori.

Važan spoljašnji faktor koji izaziva displaziju kuka kod beba je nedostatak mesta u materici. Ako se femoralna glava pomeri u čašici zbog ograničene mobilnosti deteta i duži period vrši pritisak na ivicu čašice tako da se čašica deformiše, to može da izazove displaziju kuka sa iščašenjem. Do nedostatka prostora može doći, između ostalog, iz sledećih razloga:

  • Prva trudnoća
  • Karlična prezentacija
  • Mala zapremina plodove vode
  • Visoki krvni pritisak kod majke tokom trudnoće

Simptomi

Tipični simptomi displazije kuka i iščašenja kuka, koji mogu biti blagi ili izraženi, su sledeći:

  • Nestabilnost zgloba kuka
  • Dislokacija i vraćanje femoralne glave
  • Ograničena abdukcija ugroženog zgloba kuka
  • Asimetrični prevoji na zadnjem delu butina
  • Očevidno skraćenje ugrožene noge

Displazija kuka i luksacija obično se dese na jednoj strani (otprilike 60%), ali se simptomi mogu javiti na obe strane. Prvi pokazatelj displazije kuka kod novorođenčadi je nestabilan zglob kuka, ali to se ispravi samo od sebe u 80% slučajeva. Do iščašenja kuka može da dođe ako se femoralna glava izloži pritisku sa spoljašnje strane (na primer, kad se menjaju pelene sa ispruženim zglobovima kuka).

Dijagnoza

Ako se posle fizičkog pregleda deteta posumnja na nepravilan razvoj, sledi ultrazvučni pregled. Doktor je tako u mogućnosti da proceni da li pretpostavka o displaziji ili luksaciji kuka može da se potvrdi.

Rendgensko snimanje se radi samo ako je lečenje neophodno. Da bi se isključila mogućnost degradacije zgloba (nekropsije femoralne glave), posle lečenja se obavlja konačno rendgensko snimanje.

Terapija

Terapija zavisi od intenziteta simptoma i od starosti deteta za vreme dijagnoze. Ipak, sledeće uvek važi: što je obolela osoba mlađa, to će lečenje displazije i luksacije kuka biti uspešnije.

Ponekad u ranoj fazi uopšte nije potrebna terapija pošto se displazija kuka sama ispravi u prva dva meseca. Možete da potpomognete spontano izlečenje displazije kuka ako bebi stavljate pelenu tako da joj kuk uvek bude savijen, ako nosite bebu u marami i ako uporno izbegavate preuranjeno opružanje kuka.

Ako se displazija kuka ipak zadrži posle druge do četvrte nedelje života, kaiševi za razmicanje su pogodni kao terapija. Vaš doktor odlučuje da li su potrebne dodatne vežbe opuštanja mišića i fizioterapija. U slučaju displazije kuka sa luksacijom kuka, femoralna glava mora pravilno da se smesti u čašicu. To se postiže pomoću ortoza. Ubuduće se treba pobrinuti da se femoralna glava opet ne pomeri iz čašice. I to se postiže pomoću ortoza.


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, detaljno medicinsko ispitivanje je presudno. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi