Nestabilnost ligamenata u skočnom zglobu

Skočni zglob se deli na gornji i donji skočni zglob. Zglobovi se sastoje od zglobnih površina, artikularne hrskavice, zglobne tečnosti, zglobne kapsule i ligamenata. Postoje brojni ligamenti u kompleksu skočnog zgloba. Oni stabilizuju zglobove zajedno sa mišićima koji obuhvataju skočni zglob. Ligamenti moraju da imaju izvesnu snagu da bi omogućili stabilizaciju i odgovarajuću pokretljivost zgloba.

Slabost ligamenata (mlitavost) može biti posledica urođenih ili stečenih faktora. To često rezultira slabošću zglobova. U slučaju preteranog istezanja ili prsnuća ligamenta, može da dođe do potpunog gubitka stabilnosti u zglobu.


Uzroci

Uzrok nestabilnosti, mahom gornjeg skočnog zgloba, može se naći u urođenoj ili stečenoj slabosti ligamenata, sa ili bez učešća dodatnih stabilizujućih struktura (kao što su zglobna kapsula, artikularna hrskavica, meniskusi, mišićne strukture). Ligamenti u skočnom zglobu mogu preterano da se istegnu, pa čak i da puknu usled uvrtanja stopala, sa ili bez primene spoljašnje sile. Nestabilnost skočnog zgloba obično se ogleda u broju povređenih ligamentnih struktura. Što je više ligamenata povređeno, to će kompleks skočnog zgloba biti nestabilniji.

Simptomi

Nestabilnost se najpre pokazuje nesigurnim hodom koji može biti praćen bolom i zvukovima škripanja pri većem naprezanju. U slučaju akutne nestabilnosti, na primer, usled prsnuća ligamenta, u obolelom predelu će se videti otok i promena boje. Hronična nestabilnost i osteoartritis, odnosno pojačano trošenje artikularne hrskavice u zglobu, često predstavljaju dugoročnu posledicu, pogotovo kad se akutne povrede ne leče adekvatno.

Dijagnoza

Kad se nestabilnost kompleksa skočnog zgloba potvrdi manuelnim testovima, poput testa nagiba skočne kosti, često slede procedure dijagnostičkog snimanja poput MRT, rendgena ili ultrazvuka.

Terapija

Nestabilnost skočnog zgloba može biti akutna ili hronična, i leči se različito, u smislu kliničke nege i odgovarajućih metoda. Dakle, terapija zavisi od uzroka i stepena nestabilnosti. Obično je konzervativna, odnosno bez operacije. Kod konzervativne terapije, lečenje je fokusirano na fizioterapiju i ortoze za stabilizaciju. Kod nestabilnosti usled pucanja ligamenta, najvažnije je da se u toku lečenja nose ortoze prilagođene fazama. Neodgovarajuća oprema često dovodi do hronične nestabilnosti kompleksa zgloba kolena.


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, vaše fizičko stanje, kondicija i detaljno medicinsko ispitivanje su presudni. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi