Osteoporoza

Osteoporoza (degeneracija kostiju) je sindrom u toku čijeg se trajanja koštana masa stalno smanjuje. Skelet postaje sve više nestabilan i porozan, dok rizik od preloma kostiju raste. Osteoporoza pogađa ceo skelet, ali neke oblasti mogu biti ozbiljnije ugrožene.

Kod starijih ljudi koštana masa se smanjuje u skladu sa često redukovanim nivoom fizičke aktivnosti. Osteoporoza remeti metabolizam kostiju, pa se prirodni proces degeneracije kostiju ubrzava, što rezultira neravnotežom između stvaranja i gubljenja koštane mase.


Uzroci

Uzroci osteoporoze se mogu naći u izmenjenom metabolizmu kostiju ili u nedovoljnoj, mehaničkoj ili mišićnoj deformaciji koštanog materijala. Kako osoba stari, smanjuje se mišićni stimulus koji deformiše kost putem tetiva. Brzina pokreta i sposobnosti takođe slabe s godinama. To je razlog zašto se, prilikom merenja koštane mase, često viđa i redukcija u poprečnom preseku mišića na mestu merenja.

Uzroci sekundarne osteoporoze su oboljenja koja remete metabolizam i/ili hormonsku ravnotežu. Drugi mogući okidači su dugotrajno uzimanje lekova ili preterano konzumiranje alkohola i nikotina. Primarna osteoporoza se javlja bez primetnih direktnih uzroka. U zavisnosti od vremena nastanka, razlikujemo postmenopauzalnu osteoporozu koja se javlja posle menopauze i senilnu osteoporozu koja se javlja oko 70. godine.

Simptomi

Dokle god je redukcija koštane mase neznatna, nema značajnijih simptoma osteoporoze. Međutim, spontani prelomi su mogući u budućem periodu, naročito prelomi tela pršljena. Posledice su bol, smanjenje visine i druge smetnje u lokomotornom sistemu. To je neretko povezano sa smanjenom fizičkom aktivnošću usled čega slabe mišićna sposobnost i koordinacija, što je samo po sebi dovoljno da izazove češće padove.

Dijagnoza

Detaljne konsultacije u vezi sa istorijom bolesti praćene su fizičkim pregledom uz nekoliko testova koji se tiču pokretljivosti, mišićne snage, mišićne sposobnosti, ravnoteže i koordinacije. Koriste se radiološke metode DXA/pQCT da bi se izmerila i procenila koštana masa/koštana gustina kao i poprečni presek mišića gde je moguće. Rendgen može da pruži informacije u pogledu postojećih preloma.

Terapija

Terapija zavisi od uzroka i tipa osteoporoze. Najpre je usmerena ka tome da utiče na metabolizam kostiju da bi se sprečili prelomi kostiju. Ako su se prelomi kostiju već desili kao rezultat osteoporoze, potrebno je njihovo hitno lečenje: to znači i ublažavanje bola koji je povezan sa prelomom. Lečenje osteoporoze ima za cilj i smanjenje ili potpuno eliminisanje mogućih stalnih tegoba.

Ako se ne leči, degeneracija kostiju se nastavlja tako da kosti postaju sve krtije. Zato je važno što pre započeti lečenje osteoporoze.

Ortoze pomažu da se kičma učvrsti i ispravi. Poboljšavaju držanje tela i aktiviraju mišiće trupa.


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, vaše fizičko stanje, kondicija i detaljno medicinsko ispitivanje su presudni. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi