Post-polio sindrom

Polio je zarazna virusna bolest koja pogađa čovekov nervni sistem. Pošto se danas vrši vakcinacija protiv ove bolesti, vrlo je retka.

Post-polio sindrom se javlja godinama nakon prevazilaženja bolesti. Nije zarazan i mogu ga razviti samo ljudi koji su u prošlosti imali dečiju paralizu. Tačan uzrok je nepoznat.


Posledice

Najčešće se javlja kao sve izraženije slabljenje mišića koji su prethodno bili pogođeni polio infekcijom sa nedostatkom snage i izdržljivosti. Izražen je umor i bol u mišićima i zglobovima.

Kao rezultat, može doći do nestabilnosti i deformacije zgloba. Način hodanja takođe će se promeniti sa povećanim rizikom od pada. Mogu se pojaviti i problemi sa gutanjem i disanjem, kao i loša tolerancija na hladnoću. Ozbiljnost simptoma varira od blage do teške, što može znatno otežati svakodnevno funkcionisanje.

Rehabilitacija

Osnovni cilj rehabilitacije je naučiti ljude kako da žive sa PPS-om i imaju najbolji mogući kvalitet života. Potrebna je individualna fizikalna terapija i program vežbanja, često neki od pomagala za kretanje kao što su štake, šetači, invalidska kolica i / ili ortoze.


Ortotička nega

Prikazana pomagala su primeri zaliha. Da li je proizvod pravi za vas i da li možete u potpunosti da iskoristite njegove funkcionalnosti, zavisi od mnogo različitih faktora. Odluku o najboljoj pomoći za vas svakako treba doneti u saradnji sa lekarom i ortopedskim tehničarom. Tu smo za vas!

Pomagala