Povrede meniskusa

Zglob kolena ima spoljašnji i unutrašnji meniskus, dva polumesečasta diska od vlaknaste hrskavice, koji su smešteni između bedrene kosti i cevanice. Uloga meniskusa je da te dve kosti, koje imaju različito oblikovane površine, nesmetano funkcionišu zajedno. Oni uvećavaju površinu zgloba kolena, apsorbuju opterećenje i tako osiguravaju ravnomerno raspoređivanje težine po zglobu. Povredom meniskusa ugrožena je njihova uloga stabilizovanja, apsorbovanja udara i raspodele opterećenja.


Uzroci

Povrede meniskusa su često izazvane sportom, nezgodama ili nekontrolisanim pokretima. To su obično nagli pokreti poput brzog okretanja ili iznenadnog zaustavljanja. Rezultat toga je okretanje kolena u suprotnom smeru što dovodi do prikleštenja i prsnuća tkiva meniskusa. Prsnuća meniskusa se dešavaju u raznim oblicima sa različitim nivoima ozbiljnosti.

Drugi uzrok, koji ne treba zanemariti, naročito kod starijih ljudi, jeste degenerativna promena meniskusa. Obnavljanje tkiva meniskusa je minimalno, pa se redukcija povećava s godinama. Meniskusi postaju krti i stvaraju se male naprsline. Potom meniskus može da se pokida, čak i tokom uobičajenih pokreta kolena. Međutim, degenerativne promene u tkivu meniskusa su moguće i u mlađem dobu ako se zglob izlaže prevelikom naporu. To izaziva, na primer, prekomerna težina, abnormalan položaj ose noge ili veliko naprezanje u takmičarskim sportovima u kojima se koristi samo jedna strana.

Dijagnoza

Povredu meniskusa dijagnostikuje doktor na osnovu opsežne anamneze, temeljnog ispitivanja i metoda snimanja. U mnogim slučajevima se izvodi artroskopija.

Simptomi

U simptome povrede meniskusa spadaju snažan bol i ograničena mobilnost povređenog zgloba kolena. Dodatni pokazatelji oštećenja meniskusa su probadajući bol tokom pokreta, ozbiljno oticanje celog zgloba kolena, ograničeno funkcionisanje, osećaj preterane toplote i crvenilo u predelu povrede.

Terapija

Terapija obično podrazumeva minimalno invazivnu intervenciju u obliku artroskopije. Tom procedurom se uklanja labava hrskavica, a pokidani delovi meniskusa se ušivaju. U mnogim slučajevima, doktor preporučuje delimično nošenje težine sa ograničenom mobilnošću da bi povređeni deo imao vremena da zaceli. Ortoze se redovno koriste radi sprovođenja terapije.


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, detaljno medicinsko ispitivanje je presudno. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi