Prsnuće ukrštenih ligamenata

Ukršteni ligamenti (prednji i zadnji) zajedno sa kolateralnim ligamentima učvršćuju zglob kolena. Oni ograničavaju opružanje cevanice, vode zglob tokom pokreta i tako mu pružaju potrebnu stabilnost.

U Nemačkoj se slučaj prsnuća ukrštenih ligamenata desi svakih šest i po minuta; tome su najpodložniji fudbaleri i skijaši. Prednji ukršteni ligament puca deset puta češće od zadnjeg ukrštenog ligamenta i te povrede su znatno učestalije poslednjih decenija.


Uzroci

Zglob kolena ima složenu strukturu i zato je veoma sklon povredama. Kao najopterećeniji zglob u telu, on nosi skoro celu težinu tela. Stabilnost i pokretljivost obezbeđuju unutrašnji i spoljašnji ligament, kao i prednji i zadnji ukršteni ligament. Dva hrskavičava diska, meniskusi, imaju funkciju da amortizuju šok. Sport obično izaziva prsnuće prednjeg ukrštenog ligamenta kad je koleno previše istegnuto ili izokrenuto, a potkolenica fiksirana. Prsnuće zadnjeg ukrštenog ligamenta je često izazvano direktnim udarom spreda na potkolenicu ili slučajnim preteranim opružanjem zgloba kolena.

Simptomi

U slučaju prsnuća ukrštenih ligamenata, povređeni zglob kolena je ozbiljno otečen, bolan i ne može potpuno da se opruži ili savije. Kad akutne tegobe popuste, manje ili više ozbiljna nestabilnost može da se zadrži. To rezultira "otkazivanjem" zgloba kolena tokom određenih pokreta. To mogu biti svakodnevni pokreti poput penjanja uz stepenice, ili se tegobe svode na napornu fizičku aktivnost tokom sporta. Vremenom, nestabilnost zgloba kolena može da izazove oštećenja meniskusa i hrskavice, pa čak i preuranjeno trošenje zgloba.

Dijagnoza

Doktor može da dijagnostikuje prsnuće ukrštenih ligamenata na osnovu postojećih tegoba s kolenom. Razni testovi opterećenja mogu da pokažu da li (što je tipično za prsnuće ukrštenog ligamenta) korak deluje nesigurno, da li zglobovi otkazuju i da li je koleno nestabilno. Može se upotrebiti takozvani test fioke (znak fioke) da bi se odredilo mesto prsnuća ukrštenog ligamenta. Ako je moguće pomeriti cevanicu unazad u odnosu na butnu kost (= znak zadnje fioke), to je čest pokazatelj prsnuća zadnjeg ukrštenog ligamenta; s druge strane, ako cevanica može u velikoj meri da se pomeri unapred (= znak prednje fioke), možda je došlo do prsnuća prednjeg ukrštenog ligamenta.

Rendgenski snimci kolena se prvenstveno koriste da bi se isključili prelomi (polomljene kosti). Ali oni ne mogu da pokažu prsnuća ligamenata. Magnetna rezonantna tomografija (MRT) je pogodna za tu svrhu. U toku tog pregleda, doktor može da dijagnostikuje i moguće prateće povrede.

Terapija

Prsnuće ukrštenih ligamenata se obično leči operacijom zamene ukrštenog ligamenta. To znači da se povređeni ukršteni ligament zamenjuje parčetom sopstvene tetive iz tela, na primer, sa polutetivnog mišića. Pošto zamenski materijal mora da urasta u koštani kanal između 10 i 12 nedelja, posle operacije se preporučuju ortoze za stabilizaciju. Ottobock tu nudi izbor visokokvalitetnih proizvoda.

Ne mora svako prsnuće ukrštenog ligamenta da se operiše. O svakom slučaju se posebno odlučuje u zavisnosti od godina, aktivnosti, sposobnosti da se učestvuje u sportovima, motivacije i svakodnevnih mogućnosti pacijenta. U drugom slučaju, mišići butine mogu da se uvežbaju da obezbede dovoljnu stabilnost za svakodnevne pokrete. Ipak, mora se uzeti u obzir da, u slučaju prsnuća ukrštenog ligamenta, oštećenje hrskavice (osteoartritis) može da se javi ranije ako nema lečenja. Kod rekreativnih i profesionalnih sportista, buduće nezgode mogu da dovedu do dodatnih oštećenja hrskavice i meniskusa.


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, vaše fizičko stanje, kondicija i detaljno medicinsko ispitivanje su presudni. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi