Tegobe s ručnim zglobom

Mogući uzroci tegoba s ručnim zglobom su brojni. Bol može da se širi iz šake ka ruci i obrnuto. Uopšte uzev, mora se napomenuti da su te tegobe obično povezane sa ozbiljnim smetnjama u svakodnevnom životu pošto šake obavljaju osnovne funkcije u većini dnevnih aktivnosti.


Pokazatelji

Osteoartritis

Trošenje ručnog zgloba (osteoartritis) je trošenje hrskavice koja prekriva površine zgloba. Oštećenje hrskavice, i oštećenje kostiju u kasnijim fazama, napreduje tokom vremena i praćeno je bolnom deformacijom ručnog zgloba i kočenjem. Uzroci simptoma trošenja ručnog zgloba mogu da budu prenaprezanje zgloba, nepravilan položaj zgloba ili prethodna povreda (trauma). Mogu se javiti sledeći simptomi:

 • Ukočenost zglobova, naročito ujutru
 • Oticanje zglobova
 • Bol u toku kretanja i mirovanja
 • Gubitak snage
 • Škripanje u zglobu
 • Hipertermija (preterana toplota)
 • Lokalni bol usled pritiska

Reumatoidni artritis

Reumatoidni artritis je autoimuni poremećaj; njegovi uzroci još nisu poznati. Utvrđeno je da od njega pati 2% evropskog stanovništva i da oboleva triput više žena nego muškaraca. Ova bolest uključuje upalu brojnih zglobova, uključujući i ručni zglob. Prvo oboleva sinovijalna opna, ali se upala brzo širi na kosti, hrskavicu i ligamente. Reumatoidni artritis se generalno javlja u fazama i bol se obično stiša između faza. Tokom akutne faze koja može da traje nedeljama, pa čak i mesecima, ručni zglob postaje otečen, hipertermičan i neretko crven. Česti su i ukočeni zglobovi ujutru, ograničena pokretljivost i više-manje izraženi opšti simptomi.

Prenaprezanje

Prenaprezanje često rezultira iritacijom ručnog zgloba. Izlaganje zgloba prevelikom opterećenju je jedan od najčešćih uzroka. Simptomi uključuju crvenilo, otok i bol tokom mirovanja ili kretanja. U nekim slučajevima dolazi do tenosinovitisa.

Tenosinovitis

Upala tetive i omotača tetive je vrlo često oboljenje s kojim je većina ljudi danas upoznata. Najčešći uzroci su hronično ili akutno prenaprezanje usled repetitivnih pokreta, kao i manje povrede (mikrotrauma). Obolele osobe pate od sledećih simptoma:

 • Bol usled pritiska duž tetiva i mišića
 • Hipertermija (preterana toplota), otok i crvenilo
 • Bol izazvan naprezanjem
 • Zadebljanje obolele tetive

Nestabilnost

Osećaj nestabilnosti u ručnom zglobu prvenstveno pogađa žene između 20 i 40 godina starosti i rezultat je nestabilnosti ligamenata ili prenaprezanja. Naprezanje nestabilnog ručnog zgloba može izazvati bol koji se penje ka podlaktici. Uz to se često javljaju i zvuci škljocanja prilikom pokretanja ručnog zgloba.

Sindrom karpalnog tunela

Sindrom karpalnog tunela se odnosi na "prikleštene nerve" u šaci. Ovo oboljenje je izazvano suženjem karpalnog tunela. Nervi koji prolaze kroz karpalni tunel su stisnuti usled oticanja tkiva, recimo, zbog upale ili prenaprezanja. Ovo prvenstveno pogađa središnji nerv.

Tipična odlika ove kliničke slike je da je bol naročito jak noću. Kako se bolest razvija, javlja se stalna utrnulost koja uglavnom zahvata palac, kažiprst i srednji prst. Trapavost, osećaj slabosti i gubitak mišićne snage u šaci – često u palčanom uzvišenju – takođe su učestali. Oko 80% slučajeva sindroma karpalnog tunela odnosi se na sredovečne žene.

Istegnuće

Istegnuća ručnog zgloba, često izazvana delovanjem indirektne sile, kao što je pad na ispruženu šaku, rezultiraju izduženjem ligamentnih i kapsularnih sistema. Simptomi uključuju otok, bol pri pokretima, povremene modrice, ograničenu funkciju i umanjenu snagu.

Dijagnoza

Doktor najpre ispituje ručni zglob u pogledu otoka, deformacija, snage hvata i pokretljivosti. Razmatra se i intenzitet bola. U zavisnosti od slučaja, mogu se primeniti sledeće metode lečenja i testiranja:

 • Rendgensko snimanje
 • Kompjuterizovana tomografija (CT)
 • Skeniranje kostiju
 • Magnetna rezonantna tomografija (MRT)
 • Artroskopija
 • Ispitivanje nerava

Terapija

Terapija zavisi od uzroka tegoba. U mnogim slučajevima, dovoljno je hladiti šaku ili je držati u mirovanju i izbegavati bilo kakav pokret. Međutim, u nekim slučajevima je potrebna operacija povređene šake. Ortoze i steznici mogu da ublaže bol i pospeše lečenje.


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, vaše fizičko stanje, kondicija i detaljno medicinsko ispitivanje su presudni. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi