Trzajna povreda vrata

Trzajna povreda vrata je traumatska povreda vratnog dela kičme. Udar u zadnji deo automobila je čest uzrok trzajne povrede vrata. Ponekad pacijent oseća bol više sati ili dana posle udesa. Trzajna povreda vrata se, po intenzitetu, deli na četiri stepena. Jasni pokazatelji uključuju glavobolju, vrtoglavicu i, ponekad, mučninu.


Uzroci

Saobraćajne nesreće su najčešći uzrok trzajne povrede vrata. To su obično udari u zadnji deo automobila usled kojih se glava i vratni deo kičme naglo i žestoko saviju, a zatim istegnu. Ali trzajna povreda vratnog dela kičme može da se desi i tokom sporta i nezgoda prilikom rekreativnih aktivnosti.

Simptomi

Simptomi trzajne povrede vrata javljaju se posle samo nekoliko sati. Dosta se razlikuju od osobe do osobe. Iako se pomenuti simptomi javljaju zajedno, mogući su i kao izdvojeni pokazatelji. Povređene osobe često imaju glavobolju, vrtoglavicu, mučninu, osećaj ukočenosti i bola u predelu vrata koji se širi ka glavi i ramenima. Ponekad se jave smetnje u vidu i spavanju. Neurološka oštećenja su retka.

Stepen ozbiljnosti

Trzajna povreda vrata može da se klasifikuje prema stepenu ozbiljnosti. Rangira se na skali od 0 do 4 tako što se povređenoj osobi postavljaju pitanja. 0 = nema tegoba, 1 = ukočenost vrata i glavobolja, 2 = ukočenost vrata, uporna napetost mišića i ograničena pokretljivost glave i 3 = pored ostalog, neurološka oštećenja. Ozbiljnost četvrtog stepena podrazumeva tešku trzajnu povredu vrata sa jako napetim mišićima, polomljenim pršljenovima i iščašenjima.

Dijagnoza

Doktor dijagnostikuje trzajnu povredu vrata i određuje stepen ozbiljnosti posle detaljnog pregleda, iscrpne istorije bolesti i metoda snimanja.

Terapija

Trzajna povreda vrata se obično leči konzervativno, specijalnom fizioterapijom za lumbalni deo kičme i lekovima protiv bolova. Često se, u prvim danima, koristi ortotsko pomagalo (kragna za vrat).


Prikazani proizvodi su primeri opreme. Da li vam proizvod zaista odgovara i da li možete potpuno da iskoristite njegovu funkcionalnost zavisi od brojnih faktora. Između ostalog, vaše fizičko stanje, kondicija i detaljno medicinsko ispitivanje su presudni. Vaš doktor ili ortopedski tehničar će odlučiti koja vam oprema najviše odgovara. Rado ćemo vam pružiti podršku.


Srodni proizvodi