Patella Pro ortoza za poravnanje patele - 8320

Žena vozi rolere noseći ortozu Patella Pro

Pomaže u ublažavanju bola u prednjem delu kolenaKratak pregled pogodnosti

Patella Pro brzootpuštajuća kopča

Praktična u svakodnevnom životu

Praktične brzootpuštajuće kopče i omče olakšavaju svakodnevno stavljanje i skidanje ortoze. Prozračni materijali ortoze Patella Pro čine je prijatnom za nošenje i namerno čvrsto prijanjaju tako da ortoza ne klizi dok se krećete.

Žena ide u šetnju noseći ortozu za koleno Patella Pro

Ublažavanje bola

Tokom šetnje, penjanja uz stepenice, sedenja i ustajanja – Patella Pro može da ublaži bol. To vam omogućava da prekinete začarani krug bola i izbegavanja pokreta.

Žena vozi bicikl noseći ortozu za koleno Patella Pro

Omogućava da budete aktivni

Rekreativni sportovi kao što su pešačenje ili vožnja bicikla: Zahvaljujući dinamičnom poravnanju patele, sa svakim pokretom fleksije i ekstenzije, pa čak i tokom sporta, patela klizi u granicama pravilnog.

Patella Pro ortoza za koleno može diskretno da se nosi ispod odeće.

Diskretna ispod odeće

Ako ortozu nosite svakog dana, naravno da želite da ona bude što manje upadljiva. Patella Pro je vrlo lagana i može diskretno da se nosi ispod odeće zahvaljujući suptilnom dizajnu.

Podešavanje zapornih kopči ortoze za koleno Patella Pro

Podešavanje po meri

Važno je da ortoza dobro prijanja, a da ne dođe do stvaranja neprijatnih i bolnih tačaka pritiska. Patella Pro se fiksira pomoću čičak trake i zapornih kopči koje doktor ili tehničar koristi za podešavanje prema vašim ličnim potrebama.

Nagrade za dizajn ortoze Patella Pro

Nagrađivani dizajn

Patella Pro je već dobila tri nagrade, a najnovija je Nemačka nagrada za dizajn u zlatu. "Zahvaljujući kreativnom kvalitetu, Patella Pro je skoro poput proizvoda s obeležjem određenog životnog stila. Ona ima najbolju moguću estetiku i funkcionalnost", izjavio je žiri povodom svoje odluke.

Klinička slika i funkcionalnost

Bol u prednjem delu kolena

Patelofemoralni bolni sindrom (bol iza patele) je uobičajen uzrok bola u prednjem delu kolena i jedan od najčešćih razloga za posetu ortopedu. Smatra se da je najčešći okidač prenaprezanje patelofemoralnog zgloba. Kod patelofemoralnog sindroma, patela je često dislocirana. Pomera se previše ka spolja i oseća se bol. Kad bol traje duže vreme, stvara se začarani krug bola, kompenzacionog držanja i izbegavanja pokreta. Patela može da postane izrazito dislocirana, pogotovo tokom blage fleksije i ekstenzije kolena (od 10° do 30°) zato što je klizanje relativno slabo u tom opsegu. Tokom izraženije fleksije i ekstenzije, oblik butine bezbedno vodi patelu.

Dinamično poravnanje pomoću ortoze Patella Pro

Uz poravnanje koje vrši Patella Pro, patela je centrirana tako da pravilno klizi. Šta znači dinamično u ovom slučaju: Na početku fleksije i ekstenzije, kad patela još uvek nije dovoljno vođena, ortoza potpomaže njeno klizanje. Kako zglob kolena biva još više savijen, patela sklizne u putanju butne kosti i Patella Pro ne primenjuje dodatnu silu. Patella Pro pruža samo neophodnu količinu potpore za patelu. Nema preteranog ispravljanja. Svojom jedinstvenom funkcionalnošću, Patella Pro postavlja nove standarde u lečenju patelofemoralnog bolnog sindroma. Ona je rezultat Ottobockovog dugogodišnjeg istraživanja i razvoja u saradnji sa specijalistima raznih grana medicine.

Dokazana delotvornost

Naučnici raznih oblasti proučavali su efekte ortoze Patella Pro kroz praktične testove i biomehaničko laboratorijsko testiranje, i potvrdili su pozitivan uticaj na usmereno, kontrolisano klizanje patele.

Patella Move program vežbi

Problemi poput "bola u prednjem delu kolena" imaju brojne uzroke. Čest rezultat je izmenjena mišićna koordinacija. Bezbedno klizanje patele obezbeđuje uslove za bezbolni pokret. Taj zadatak preuzima Patella Pro.

Radi najefektnije upotrebe ortoze Patella Pro i kao pomoć pri rehabilitaciji, Ottobock je razvio Patella Move – specijalan program vežbi. Pomaže vam da ojačate mišiće i da naučite pravilnu mišićnu koodrinaciju.

Vežbe lako možete da radite kod kuće. Međutim, važno je da prvo razgovarate sa svojim doktorom ili fizioterapeutom da biste utvrdili da li su vežbe pogodne za vas i da biste proverili da li ih radite pravilno.

Program vežbi Patella Move podeljen je na četiri celine:

Ublažavanje bola
Počinjete sa vežbama za ublažavanje bola koje istovremeno čine vaše koleno pokretnijim. Vežbe pomažu i u ublažavanju upale kolena, pa otok u obolelom delu splašnjava.

Aktivacija
Pomoću ovog programa vežbi, ojačavate muskulaturu butine što je važan preduslov za bezbolne pokrete, čak i u kolenu.

Ravnoteža i koordinacija
Vežbanje pravilne mišićne koordinacije i ravnoteže doprinosi dugotrajnom uspehu rehabilitacije.

Ojačavanje
Cilj ovih vežbi je razvijanje mišića i treniranje koordinacije. Uzroci bola u prednjem delu kolena uključuju oslabljenu muskulaturu i poremećenu koordinaciju mišića. Ove vežbe su usmerene na otklanjanje uzroka koji leži u osnovi vaših tegoba.

Dodatne informacije o programu Patella Move možete naći na stranici Preuzimanja.

Indikacije

  • Patelofemoralni bolni sindrom
  • Hondropatija patele
  • Hondromalacija patele
  • Retropatelarni osteoartritis
  • Patelofemoralna inkongruencija
  • Posle dislokacije/subluksacije patele
  • Posle povrede tetive patele
  • Bol u prednjem delu kolena posle operacija kolena (na primer: zamena celog kolena, operacija lateralnog otpuštanja)

Preuzimanje

Preuzmite dokument:

Uputstvo za upotrebu Patella Pro


Dodatna oprema

Slični proizvodi