Tübingen ortoza za fleksiju i abdukciju kuka - 28L10

Pravilno sazrevanje kukova vaše bebeKratak pregled pogodnosti

Sloboda pokreta za vaše dete

Vi naravno želite da vaše dete bude u mogućnosti da se normalno pomera i rita. Dete treba da upozna svoje telo i da radoznalo otkriva svet. Tübingen ortoza za fleksiju i abdukciju kuka ne ograničava detetovu slobodu pokreta. Njihov motorni razvoj, na primer, kad uče da okreću svoje telo, nije usporen u poređenju s drugom decom.

Prirodno držanje tela

Priroda je najbolji vodič za lečenje displazije kuka. Čučanj sa savijenim nogama, odnosno položaj vaše bebe sa Tübingen ortozom za fleksiju i abdukciju kuka, jeste prirodni položaj tela koji beba zauzima dok je u materici. U tom položaju, kukovi vašeg deteta mogu da se razviju u istim povoljnim uslovima kao da su u materici.

Lako rukovanje

Vaš doktor namešta Tübingen ortozu za fleksiju i abdukciju kuka i objašnjava vam kako da rukujete njome. Za vrlo kratko vreme, izveštićete se u stavljanju i skidanju poluge zato što samo treba da koristite čičak-traku i bele delove sistema za fiksiranje.

Brzo prilagođavanje

Mnogi roditelji brinu da detetu neće biti udobno u ortozi. Međutim, videćete kako će se dete brzo navići na nju. Posle kratkog perioda navikavanja, dete je više neće ni primećivati. Mekani umeci i paperjasti materijal na čičak-traci pružaju udobnost. Ako se beba dugo bude odupirala nošenju ortoze, treba da se konsultujete sa doktorom.

Bezbedno lečenje

Tübingen ortoza za fleksiju i abdukciju kuka je 25 godina u upotrebi. Dokori u Nemačkoj najčešće koriste ovu ortozu, sa dokazanim visokim stepenom učinka. Do danas je pomoću nje uspešno lečeno više od 250.000 beba.

Pogodna za svakodnevnu upotrebu

Spavanje, vožnja kolima u Maxi Cosi jajetu ili sedištu za dete, ležanje u sedištu za bebu i plivanje u bazenu: Vaše dete može da nosi ortozu bez problema tokom svih tih aktivnosti. Tako je napravljena da ne morate da je skidate.

Klinička slika i lečenje

Dijagnoza displazije kuka

Urođena displazija kuka se odnosi na zakasneli razvoj čašice zgloba kuka. Koštani razvoj čašice zgloba kuka nije završen ili je čašica suviše plitka, što znači da zglobna glava butne kosti nema dovoljnu potporu. Ako se kuk ne razvije u potpunosti, može doći do trajnih oštećenja.

Displaziju kuka može da izazove nedostatak prostora u materici, manjak plodove vode ili karlična prezentacija.

Čim se uspostavi dijagnoza, primenjuje se sledeći princip: Što pre počne terapija, to bolje. To je zato što se na anatomski razvoj zgloba kuka najviše može uticati u prvim nedeljama života. Zato su u Nemačkoj obavezni redovni pregledi zglobova kuka uz sistematske preglede od rođenja do osme godine. Razvoj kuka može jasno da se pokaže i proceni putem ultrazvuka.

Urođena displazija kuka se dešava širom sveta. Smatra se da u Nemačkoj ona pogađa između četiri i pet procenata novorođenih beba. To znači da se godišnje rodi 25.000 do 30.000 beba sa displazijom kuka. Ovo oboljenje pogađa devojčice pet do sedam puta češće nego dečake.

Lečenje

Ultrazvučni pregled kukova (koji se još zove i sonografija) koristi se radi utvrđivanja faze razvoja kuka ili njihove zrelosti. Doktori u Nemačkoj najviše koriste Tübingen abdukcijsku ortozu za lečenje displazije kuka. Već se pokazala u terapiji i praksi dugoj preko 25 godina.

Sa Tübingen ortozom za fleksiju i abdukciju kuka, bebini kukovi su savijeni pod uglom od preko 90°, a noge su razmaknute (abdukovane) pod uglom od 30° do 45°. Trajanje i tok lečenja određuje doktor. U zavisnosti od starosti i nivoa zrelosti, ortoza se nosi 12 do 16 nedelja. Redovni ultrazvučni pregledi (svake tri-četiri nedelje) služe da bi se pratio i osigurao pravilan razvoj kukova. To omogućava doktoru da utvrdi da li i kada ortoza treba da se nanovo podesi. Kad kukovi vašeg deteta dostignu normalne vrednosti, trajanje dnevnog korišćenja se smanjuje – obično posle šest do osam nedelja. Od tog trenutka, vaša beba obično mora da nosi ortozu samo noću u trajanju od 12 sati.

Na poslednjem pregledu, vrši se snimanje rendgenom i, godinu dana kasnije, treba uraditi uporedni pregled u svakom slučaju.

Indikacija

Displazija kuka kod dece do 12 meseci starosti bez nestabilnosti – tipovi kuka IIa, IIb i IIc stabilni prema Grafu


Dodatna oprema

Srodni sistemi