Kompresivna terapija

Početno oticanje tkiva patrljka je očekivano posle operacije. Taj otok (edem) je normalna reakcija na operaciju. Može da se spreči primenjivanjem pritiska na celu površinu.

Pritisak se primenjuje na ceo patrljak da bi se umanjio intenzitet oticanja i da bi se patrljak oblikovao za buduće postavljanje proteze. Kompresija patrljka olakšava nameštanje proteze i znači da ćete ranije moći da stavite protezu. Pored toga, kompresija podstiče cirkulaciju u patrljku. To umanjuje bol i poboljšava zarastanje ožiljka.

Upotrebljavaju se razne metode kompresivne terapije: patrljak se obmotava elastičnim zavojima, koriste se kompresivne čarape ili se nosi prefabrikovani silikonski zavoj, odnosno silikonska navlaka.


Zavoji

Posle skidanja zavoja ili gipsa sa patrljka, stavljaju se kompresivni zavoji specijalnom metodom previjanja. Prvih dana i nedelja posle operacije, terapeut ili bolničko osoblje će previjati vaš patrljak. Ta složena kompresija sa elastičnim zavojima ima prednost jer su zavoji posebno prilagođeni vašem patrljku i nivou amputacije.

Zavoji se skidaju često da bi se proverilo kako se patrljak razvija, da li otok splašnjava i kako se ožiljak menja. Intervali su u početku vrlo kratki – ponekad se zavoj skida posle samo pola sata da bi se proverilo da nije suviše zategnut ili labav. Zatim, kako vreme prolazi, kompresivni zavoji se nose i po nekoliko sati, na primer, i pre i posle nošenja privremene proteze.

Kasnije vam bolničko osoblje ili doktori mogu pokazati kako da sami stavljate kompresivne zavoje. Neka vam detaljno objasne proces previjanja da biste izbegli greške što može dovesti do ponovnog oticanja patrljka, iritacije ili povrede zbog nabora na tkanini ili prejakog stezanja. Nemojte da koristite metalne kopče da biste pričvrstili zavoje, koristite lepljivu traku. To sprečava povrede.

Važno je da temeljno čistite zavoje. Pošto zavoji upijaju znoj, morate svakodnevno da ih perete blagim deterdžentom ili blagim sapunom. Zatim je najbolje da ih umotate u peškir koji će upiti veći deo vode. Posle toga, nemojte da vešate zavoje, već ih položite na ravno da se osuše. Samo će tako zadržati svoju elastičnost.

Kompresivne zavoje morate da nosite sve vreme dok se patrljak ne zaleči. Čim sve zaceli, možete jedne noći da probate da spavate bez zavoja pošto se posavetujete sa doktorom, ortopedskim tehničarem ili fizioterapeutom. Ako se sledećeg jutra pojavi izraženo oticanje patrljka, kompresivna terapija mora da se nastavi.

Kompresivne čarape za patrljak

Umesto zavoja mogu da se koriste i kompresivne čarape. Čarape su elastične i ima ih u raznim veličinama. Ako vam ne odgovara nijedna od standardnih veličina, mogu da se naprave po meri. Kao i elastični zavoji, i čarape moraju da se peru svakodnevno i da se suše na ravnom kako ne bi izgubile elastičnost.

Prednost čarapa je u tome što se lako navlače i skidaju. Možete da koristite podvezice pričvršćene za bedreni pojas da biste ih privezali. Ili koristite karlični pojas čvrsto vezan za čarapu.

Silikonske navlake

Silikonske navlake

Pored elastičnih zavoja i čarapa za patrljke, silikonske navlake su još jedna mogućnost za kompresiju. Poput čarapa, i silikonske navlake su dostupne u standardnim veličinama ili se prave po meri. Navlaka vrši ravnomerni pritisak na patrljak, ispravno ga oblikujući, dok elastičan silikon koji je blag prema koži čini da ožiljak bude mekan i gibak.

Najbolji način da stavite navlaku je da je izvrnete i onda ravnomerno prevlačite preko patrljka. Drugim rečima, nemojte da je navlačite kao čarapu i vodite računa da se ne naprave nabori u koje bi ušao vazduh.

Svakodnevno čistite navlaku blagim sapunom bez mirisa i toplom vodom. Ako se mnogo znojite, treba da je perete više puta dnevno i da eventualno koristite sredstvo za dezinfekciju. Neka vam ortopedski tehničar detaljno objasni kako da održavate navlaku i sledite uputstva za upotrebu.