Rehabilitacija

Rana patrljka mora najpre dobro da zaceli. Posle nekoliko nedelja, kad se proces zarastanja završi, počinje faza rehabilitacije. Ona obično traje pola godine.

O početku intenzivne rehabilitacije odlučuje rehabilitacioni tim zavisno od toga kako napreduje vaš oporavak. U fazi rehabilitacije, vi ste usredsređeni na pripremu za nošenje proteze. Cilj je da vam se omogući maksimalna mobilnost i samostalnost da biste u budućnosti mogli da vodite što normalniji život. Ali, vaše aktivno učešće je najvažnije za uspešnost rehabilitacije. Tome mnogo doprinose i vaša motivacija i nivo samopouzdanja.


Nega patrljka

Već u fazi rehabilitacije, vi sami vodite računa o svom patrljku, ožiljku i zdravoj nozi.

Dok bolničko osoblje i doktori vode računa o čišćenju rane i menjanju zavoja u bolnici, vi sami vodite računa o svom patrljku, ožiljku i zdravoj nozi u fazi rehabilitacije. Stalna intenzivna nega je vrlo važna da ne biste imali tegobe prilikom nošenja proteze.

Nega patrljka

Kako da pravilno vodim računa o svom patrljku?

Vaš terapeut će vam pokazati kako da pravilno vodite računa o patrljku. Da biste sprečili ogrubelu kožu i perutanje, ujutru i uveče perite patrljak vodom i blagim sapunom (na primer, Derma Clean). Onda temeljno osušite kožu ili tapkanjem upijte vodu i namažite kremom. Derma Repair i Derma Prevent su dva proizvoda iz Ottobockove serije za negu, namenjeni isključivo za negu kože koja trpi veliki stres, odnosno za kožu patrljka. Krema Derma Prevent, na primer, pomaže u sprečavanju iritacije tako što prekriva kožu zaštitnim slojem koji je održava mekanom i gipkom.

Ako su se na patrljku napravili kožni nabori ili ožiljne kontrakture, to zahteva posebnu pažnju da bi se sprečila infekcija. Vaš rehabilitacioni tim će vas posavetovati u vezi sa tim. Tokom nege patrljka, pazite na povrede kože, tačke pritiska i plikove. To zahteva medicinski tretman. Poslužite se ogledalom da biste pregledali pozadinu patrljka. Redovna masaža i nežno istezanje ožiljka je drugi važan element nege patrljka.

Imajte u vidu da je stavljanje proteze ujutru – odmah posle pranja – često teže nego obično, pošto koža na patrljku blago otekne od tople vode.

Nega zdrave noge

Ako patrljak ne može da nosi veliku težinu posle amputacije, zdrava noga je izložena većem naporu.

Redovno pregledajte i zdravu nogu, pazite i na neznatne povrede. Pošto i one mogu postati opasne – naročito u slučaju infekcije – svaka povreda mora odmah biti zbrinuta od strane doktora. Najzad, neophodno je da vam zdrava noga ostane funkcionalna. Takođe, morate redovno i pažljivo da sečete nokte na nogama. Zbog toga mnogi pacijenti redovno posećuju iskusne pedikire.

Udobna cipela koja dobro pristaje takođe spada u negu zdrave noge. I ulošci su preporučljivi. Pored obuće, izbor čarapa je izuzetno važan. Treba da budu vunene ili pamučne da bi dobro upijale znoj, a ranfla ne sme da bude suviše uska da ne prekida cirkulaciju. Sokne i čarape ne smeju da imaju nabore i smeju da se nose samo jedan dan. U protivnom, znojenje rezultira taloženjem soli što izaziva iritaciju kože i dovodi do infekcije.

Takođe je važno da se ne premeštate u invalidska kolica dok ste bosi. Ne bi trebalo ni da stojite ili da hodate bosi – rizik od povrede je prevelik. Kad ležite u krevetu, možete da stavite jastučasti podupirač ispod pete i članka zdrave noge da se ne bi formirale tačke pritiska.

Hodanje pomoću proteze

Zahvaljujući modernoj tehnologiji, danas mogu da se proizvedu razne proteze za brojne različite potrebe. Zato odabrane komponente proteze imaju veliku ulogu. Program vašeg treninga i vežbi napravljen je na osnovu tih komponenti. Osmišljen je tako da vam podigne samopouzdanje u korišćenju proteze i da opet naučite svakodnevne pokrete.

Hodanje po ravnom terenu

Hodanje po ravnim površinama

Čim steknete samopouzdanje u korišćenju proteze, možete da počnete da trenirate hodanje. Cilj je poboljšanje ravnoteže i koordinacije, nošenje adekvatne težine na strani proteze i ispravljanje karlice i gornjeg dela tela.

Treba da nastavite i da jačate mišiće jer su jaki mišići najvažniji za stabilno držanje tela tokom hodanja.

Prvo učite kako da prebacite težinu i da stojite na jednoj nozi između paralelnih šipki. Nemojte da nosite celu težinu na rukama i zdravoj nozi; koristite i protezu. Čim budete mogli da hodate između paralelnih šipki, počinje trening hodanja bez podupirača. Prvi cilj je da postepeno smanjujete upotrebu svih pomagala koja će vam u početku trebati. To se postiže kombinacijom ispravne tehnike hodanja i učvršćivanja mišića trupa.

Izbegavanje devijacija u hodu deo je vežbi za treniranje hodanja. U početku, vaš terapeut je uvek pored vas i nudi vam pomoć. Posle nekog vremena, više vam neće trebati takva pomoć.

Hodanje po uzvišenjima i stepenicama.

Obezbedite hod po uzvišenjima i stepenicama

Svakodnevno ćete nailaziti na prepreke, na primer, ivičnjake, stepenice u kući, uzvišenje koje vodi do garaže i mnoge druge. Tu su najvažnije komponente vaše proteze pošto različiti protetski zglobovi kolena zahtevaju različite tehnike hodanja. Na primer, pravilno postavljanje stopala ili korišćenje rukohvata igraju važnu ulogu.

Test proteza

Test proteza je privremena proteza koju je napravio vaš ortopedski tehničar. Nju nosite do nameštanja stalne proteze.

Privremena proteza vam pomaže da, od najranijeg perioda, izvodite vežbe stajanja i hodanja. Ortopedski tehničar treba da upozna vaše obrasce pokreta i da dobije važne informacije kako bi izabrao odgovarajuće komponente proteze. On ili ona prilagođava ležište proteze i konačno podešava protezu tačno prema vašim potrebama.

Korišćenje proteze

Uz podršku terapeuta, vi učite kako da ispravno koristite protezu. To uključuje stavljanje i skidanje proteze, zauzimanje stojećeg i sedećeg položaja, održavanje ravnoteže i vežbe hodanja. Funkcionalne mogućnosti protetskih komponenti, kao što su protetsko stopalo i protetski zglobovi kolena, mogu vrlo da se razlikuju. Zato je pažljiv odabir komponenti veoma važan. Te komponente i posebna obuka za njihovo korišćenje su najvažniji da biste ostvarili cilj vaše individualne terapije.

Stavljanje proteze

Ispravno stavljanje i skidanje

Samostalno stavljanje i skidanje proteze je važno za svakodnevnu upotrebu. Iako će vam porodica u početku pomagati, cilj je da se osposobite da to radite sami.

Postoje razni načini da stavite protezu, u zavisnosti od tipa proteze i karakteristika vašeg patrljka. Terapeut će vam pokazati šta je najbolje za vas.

Već ste naučili kako da vodite računa o svom patrljku, ali i protezu morate da čistite i održavate svakog dana. Da biste uklonili ostatke kože i znoja, obrišite unutrašnjost ležišta proteze vlažnom krpom.

Čista površina koja dolazi u dodir sa kožom pomaže u sprečavanju iritacije. Ako nosite navlaku, svakodnevno je održavajte prema uputstvu za upotrebu.

Zauzimanje sedećeg i stojećeg položaja

Čim naučite da stavljate i skidate protezu, zauzimanje sedećeg i stojećeg položaja su sledeće svakodnevne aktivnosti koje ćete učiti. Neophodne vežbe zavise od komponenti proteze. Na primer, možete staviti težinu obe noge pri zauzimanju sedećeg položaja sa transfemoralnom protezom koja uključuje zglob kolena C-Leg®. To značajno rasterećuje zdravu stranu, što pomaže u sprečavanju preuranjenog i prevelikog naprezanja.

Iz istog razloga treba da stavljate jednaku težinu na obe noge prilikom sedanja i ustajanja i sa transtibijalnom protezom.

Kompresivna terapija

Previjanje patrljka korisnika

Kompresivna terapija

Početno oticanje tkiva patrljka je očekivano posle operacije. Taj otok je normalna reakcija na operaciju. Može se sprečiti primenjivanjem pritiska na celu površinu.

Više